Yabani elma reçeli.

Yazı: İsmail Zubari

 

 

Samandağ becerikli, hamarat kadınların vatanıdır desem abartmış sayılmam. Her evde iş işleyen, farklı tatlar üreten kadınlara rastlamak mümkün. Bu sayımızda işleyeceğim konulardan bir tanesi de bu az bilinen ama hafif ekşimsi tadı ve cevizin muhteşem uyumunun bir araya geldiği yabani elma reçeli olacak. Bu güne kadar çok değişik meyvelerden üretilen reçel, likör, şurup gibi enteresan tatlara şahit olmuştum ama elma reçelini hiç bilmiyordum. Bir arkadaşım bahsedince doğal olarak ilgimi çekti ve bizim mahalleye yakın oturan Emel Balcı'nın evine gittim. Güzel tesadüf derler ya, Emel hanım tam da elmaları topluyordu. Evlerinin bahçesinde ekili yabani elma ağaçları vardı. gözüne kestirdiği ufacık elmaları seçiyor elindeki leğene koyuyordu. Haliyle bana deklanşöre basmak kaldı.

 

Yeteri kadar elma toplayınca elmaları yıkadı ve soymaya başladı. Ama öncesinde elmaların iç posasını oyacakla çıkarıyor, kontrol ediyor, sonra da işine devam ediyordu.

 

Bir dergiye çıkmak pek hoşuna gitmese de, ısrarlarım karşısında kabul etme nezaketini gösterdi. Bu arada, ben nasıl yapıldığını anlamaya çalışıyor ve ölçüleri almaya bakıyordum. Ehh, sonunda bir şeyler çıkarabildiğimi sanıyorum.

 

Başta söylediğim gibi, nadir bilinen bir reçel türüdür. Eskiden elmalar dağ yamaçlarında kendiliğinden yetişen ağaçlardan yeşil iken toplanırdı. Şimdi fidancılığın gelişmesiyle evlerin bahçelerinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor.

 

Posası alınıp soyulan elmalar bir gün kireçli suda bekletilir. Daha sonra şeker ve su katılarak odun ateşinde pişirilir. Ateşten indirildikten sonra oyulmuş kısmına ceviz ya da fıstık doldurulur. Kavanozlara koyulurken bir parça tarçın kabuğu eklenir. Bu sayede tarçın kokusu tüm kavanozu kaplamış olur.

 

Zor bir süreçten geçen ve iştah açıcı bir görüntü veren elma reçeli, yerken damağınızda hoş bir ekşimsi tat bırakacaktır.

 

Bu arada şeker miktarı arzuya göre konulsa da ortalama bir kg elmaya 1 kg şeker ve yeterli miktarda su katılarak kaynatılır. Elmaların bekletildiği kireçli su ise sönmemiş kireçten hazırlanmalı ki, yerken kıtır kıtır olsun.